GORINCHEM 5kmGorinchem, de grootste vestingstad van Nederland, is maar 10 minuten rijden vanaf onze molen. Loop een rondje over de historische vestingwallen, met de Dalempoort, stoere kanonnen en molens als prachtig uitzicht.


Bezoek het bruisende stadscentrum met de vele terrasjes en bijzondere winkeltjes. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog met Spanje werd de middeleeuwste stad Gorinchem een ‘moderne’ vesting. Ook daarna bleef het een strategisch bolwerk in de Oude én Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit militaire leven heeft een blijvende stempel gedrukt op de garnizoensstad; cultuur is alom aanwezig. Denk aan de Grote Kerk, Huize Matthijs-Marijke, 't Oude Stadthuys of het Gorcums Museum.


De avontuurlijke tip van Coby voor Gorinchem: Memory Bricks. Een anonieme kunstenaar heeft stenen in de straten vervangen door Memory Bricks, vind jij ze alle 40? Houd je ogen goed open tijdens jouw ontdekkingstocht door de Gorcumse binnenstad. Wat is er toch allemaal in het verleden gebeurd, en wat kun je daarvan nog zien?


Nog meer ontdekken in de stad? Beklim dan de toren met één van de stadsgidsen die je van alles kunnen vertellen over alles wat je ziet.


Wil je nog meer ontdekken? Klik dan hier.NIEUWPOORT 15 kmHet kleine en schattige stadje Nieuwpoort kreeg in 1283 al stadsrechten en werd jarenlang gebruikt als Vestingstad in de Hollandse Waterlinie. Bezoek de vestingwallen en dwaal door dit prachtige historische stadje.


Tip van Arjan: Ga schat zoeken in de stad. Een twee uur durende gratis wandelgame voor het hele gezin. In Nieuwpoort ligt al eeuwen een schat begraven. Een rijke vrouw op de vlucht voor de Franse troepen verlaat in het rampjaar 1672 hals over kop Nieuwpoort. Zoek naar de verborgen gamepins in de stad en vind de schat!


Iedere zaterdag is er ook een stadswandeling met een gids. Ze nemen bezoekers mee langs de historische geveltjes, de schitterende vestingwerken en verborgen plekjes van het oude stadje. Geschikt voor jong én oud.


Meer weten? Klik dan hierDordrecht 24 kmDé verborgen parel, verscholen tussen machtige rivieren. Het eiland Dordrecht kreeg al in 1220 stadsrechten en is daarmee de oudste stad van Nederland. Ga terug naar het rijke verleden met een wandeling door de ruim 1.500 monumenten, ervaar de ruige natuur, de vele festivals én historische havens.


Tip van Elco: stap op de trein in Arkel en stap uit in het centrum van Dordt (de fiets mag gratis mee). Bezoek ver Villa Augustus een restaurant met eigen marktwinkel en een verrassende tuin om rond te wandelen.


Klik hier voor nog meer informatie over Dordrecht.UTRECHT 26 kmHét bruisende hart van Nederland. Ontdek de eeuwenoude universiteitsstad, gebouwd rondom de Domtoren. Wandel door de binnenstad met werfkelders langs de grachten vol sfeervolle cafés en terrasjes aan het water. Ontdek hier meer.Rotterdam 36 kmDé wereldhavenstad. Beleef de jonge, dynamische metropool. Met zijn bijzondere geschiedenis, rijke architectuur, hippe restaurants en food markets, gerenommeerde musea en gave festivals, valt er altijd iets nieuws te ontdekken.


Tip van Lisanne: bezoek de Fenix Food Factory op Kattendrecht, een super gave industriële hotspot, hiervandaan loop je ook makkelijk naar de Kop van Zuid.


Meer info? Klik dan hier